Quantcast
Channel: NRK Super » Dyrevenn
Viewing all 209 articles
Browse latest View live

Dyr i vinterdrakt

$
0
0

Se hvordan noen av dyrene våre ser ut når de har tatt på seg "vinterfrakken".

For både rovdyr og byttedyr er det en fordel å være kamuflert, det vil si å ha en farge som går i ett med omgivelsene. Det betyr at rovdyrene lettere kan snike seg inn på byttet sitt, mens byttedyret på sin side ikke blir så lett sett av rovdyret.

Nett-TV: Se alt av Dyrevenn

I kalde strøk, slik som i Norge, skifter mange dyr farge på pelsen når snøen kommer. Dette skjer helt av seg selv ved at dyrene slutter å produsere stoffet som gjør at pelsen får farge (melatonin) når det blir mørkere, som det jo blir om vinteren.

Noen dyr som lever i områder der det nesten alltid er snø, er hvite hele året. Dette gjelder for eksempel isbjørnen.

Se bildegalleriet med dyr som har på seg vinterdrakten.
Fjellreven kan finnes i flere farger, men her er den vinter-hvit (Foto: Colourbox) Haren er brun eller grå om sommeren og blir hvit om vinteren (Foto: Dan Newcomb) Isbjørnen finnes blant annet på Svalbard og er hvit hele året rundt (Foto: Colourbox) Denne rype-hannen ser etter hunn-ryper. Om sommeren er han brun i fjærene. (Foto: Per Ivar Somby) Røyskatten er et av flere norske dyr som blir hvite i pelsen om vinteren (Foto: Anne Elliott) Selunger er ekstra sårbare for rovdyr, da er det nyttig med snøfarget pels! (Foto: Animal Rescue Blog) Snøugla er en våre største fugler, her jakter den etter smågnagere (Foto: Fudgecake/Flickr) Ikke alle reinsdyr blir hvite i pelsen, men dette har fått en fin vinterfarge (Foto: Paco Alfonso)


Søte dyrebarn

$
0
0

Det finnes veldig mange søte dyr, og enda søtere er barna deres.

Her er noen fakta om dyrebarn:

- Elefanter går gravide i 22 måneder, og elefantbabyen som kommer ut er like stor som 30 nyfødte menneskebabyer. Elefanten er helt avhengig av moren sin til den er fem år gammel.

- Bjørnen føder barn om vinteren mens den ligger i dvale i hiet sitt, og barna ser ikke lys før de kommer ut av hiet til våren.

- Løvene lever i flokk, med mange løvinner og en hannløve. Om hannløven mister flokken sin til en ny hannløve kan denne finne på å ta livet av de små løvebarna den ikke er far til.

- Sjimpansens barn må holde seg fast til moren mens hun klatrer rundt i trærne for å lete etter mat. Den sover hver natt i et rede sammen med moren sin til den er fem-seks år gammel.

- Krokodillen legger egg, og de små babyene har en liten tann på snuten som de bruker til å bryte seg ut av egget med når de er klare til å klekkes. Mange fugler har også en slik tann på nebbet sitt.

Menneskets beste venn er en valp før den blir en voksen hund. (Foto: Colourbox) Det er få som ikke synes at kattunger er noe av det søteste i hele verden. (Foto: Colourbox) Kaniner er blinde når de blir født, akkurat som kattunger. (Foto: Colourbox) Barna til høna og hanen kommer ut av egg og kalles for kyllinger. (Foto: Colourbox) Kua føder kalver, og så kan vi drikke melken. (Foto: Colourbox) Sauen får lam på våren. (Foto: Colourbox) Grisen er veldig spretten og nysgjerrig som barn. (Foto: Colourbox) Hestens barn kalles for føll. Vi må vente til de er tre år gamle før vi kan begynne å ri på dem. (Foto: Colourbox) Tenk at denne nakne lille kyllingen skal bli en fargerik papegøye en dag. (Foto: Colourbox) Musebarn er fantastisk søte! (Foto: Colourbox) Denne bjørnungen er så søt og lodden som en teddybjørn. (Foto: Colourbox) Elefantbarn er morsomme og litt klumsete. De veier 120 kilo når de blir født. (Foto: Colourbox) Apebarn er ganske like menneskebarn, bortsett fra pelsen da. (Foto: Colourbox) Barna til løvene er ganske like kattunger. (Foto: Colourbox) Denne lille babykrokodillen sitter på en sten. (Foto: Colourbox)

Se på Dyrevenn for å lære mer om dyr.

Raskest i verden

$
0
0

Farten teller når det handler om å spise eller bli spist. Det vet disse dyrene!

Mange forskjellige dyr har spesialisert seg på høy fart. Til eksempel jakter verdens raskeste landdyr geparden på et annet av verdens raskeste dyr, thomsongasellen.

For å fange gasellen må geparden løpe enda raskere. Men den klarer ikke å løpe raskt lenge, så derfor er det viktig at gasellen klarer å holde høy fart lengre enn geparden.

Slik kan makten mellom bytte og jeger balanseres i dyreriket.

Se bildegalleriet av raske dyr:
Geparden lever i Afrika, og er i spurt verdens raskeste landdyr med 105 km/t. Men den kan bare løpe så fort i ett minutt. (Foto: Colourbox) I Nordamerika lever prærieantilopen, som kan komme opp i nesten 90 km/t i spurt. Men i motsetning til geparden kan den løpe veldig lenge om den sakker farten til halvparten. (Foto: Wikipedia) Av tobente dyr er strutsen den raskeste. Den kan komme opp i 96 km/t. (Foto: Colourbox) Raskeste målte reptil er en iguana fra Costa Rica som kan løpe 36 km/t (Foto: Colourbox) Av pattedyr som flyr er det Bulldogflaggermus som blir oppgitt som den raskeste med fart målt til 96 km/t. (Foto: Colourbox) Men den raskeste fuglen er pigghaleseileren som kan fly i 170 km/t. (Foto: Colourbox) Enda raskere enn det er vandrefalken. Når den presser vingene sine sammen mot kroppen, og stuper ned mot byttet sitt, kan den komme opp i utrolige 320 km i timen. (Foto: Colourbox) I vann er det spekkhoggeren som er det raskeste pattedyret. Den kan svømme i 56 km/t. (Foto: Colourbox) Blandt fisker er det seilfisken som er raskest, med fart opp til 110 km/t. (Foto: Rob Hughes on Flickr) Av løpende insekter er det den amerikanske kakerlakken som er raskest med sine 5,4 km/t. Om man ser på forholdet til størrelse, tilsvarer dette en mann som løper 330 km/t! (Foto: Colourbox) Insekter som flyr er veldig mye raskere, men de er vanskelige å måle. Høyeste målte fart har vi registert på en type gresshoppe, som flyr 33 km/t. (Foto: Colourbox) Men det er ubekreftede målinger av øyenstikkere som kan fly nesten 100 km/t. (Foto: Colourbox)

Nett-TV: Se alt av Dyrevenn

Noregs mest populære hund

$
0
0

Interessert i hundar? Sjå oversikta over dei ti mest populære hundane i landet vårt.

Den mest populære hunderasen i Noreg er schäferhunden. Det er Norsk Kennel Klub (NKK) som har funne ut kva slags hundar vi likte best i 2012.

Har du ein favoritthund? Skriv gjerne i kommmentarfeltet kva slags hund du likar best!

1. Den mest populære hunden i Noreg er schäferhunden. (Foto: colourbox) 2. Norsk elghund (grå) er omgjengeleg, trufast mot familien og samarbeidsvillig. (Foto: Dmitry Guskov) 3. Cavalier king charles spaniel er ein liten selskapshund av britisk opphav. (Foto: colourbox) 4. Border collie er ikkje berre blant dei mest intelligente, den er også blant dei mest populære. (Foto: colourbox) 5. Golden retriever er ein hunderase det er lett å bli glad i. (Foto: colourbox) 6. Engelsk setter er den mest populære fuglehunden. (Foto: colourbox) 7. Staffordshire bull terrier har blitt mykje meir populær dei siste åra. (Foto: colourbox) 8.  Tibetansk spaniel kjem opphaveleg frå Tibet.(Foto: Rob Moroto) 9. Labrador retriever er ein av verdas mest populære hundar. I Noreg kjem den "berre" på 9. plass. (Foto: colourbox) 10. Chihuahua langhåra. Hunden har fått namnet sitt etter ein stat i Mexico. (Foto: colourbox)

Er du glad i kattar?

$
0
0

Det finst mange ulike rasekattar i Noreg. Kva slags katt likar du best?

I gamle dagar var det mest for å bli kvitt rotter og mus at ein hadde katt.

I dag vil vi ha katt mest fordi vi likar å vere saman med dei. Det er mange blandingskattar i Noreg, men rasekattar blir meir og meir populære.

Alle rasane har ulike eigenskapar, og då kan det vere lettare for katteeigarar å få akkurat den katten dei ønsker seg. Kanskje det er nokon i familien som er allergisk mot kattar? Eller skal katten berre vere innandørs?

Sjå nokre av rasekattane i biletgalleriet, og skriv gjerne i kommentarfeltet.

Nakenkatten sphynx er ikkje heilt hårlaus, men dekka av silkeaktige dun. Den er sårbar for varme og kulde, og må vere innandørs. (Foto: SchuminWeb) Maine Coon er ein stor katt som er kjend for sin spesielle utsjånad, intelligens og eit venleg temperament. Den er snill og tolmodig.(Foto: Colourbox) Abyssineren er ein livleg, aktiv og leiken katt. Den er kjend for å vere lågmælt, intelligent og særs kjælen mot eigaren sin.  (Foto: Colourbox) Nokre med katteallergi toler Hellig Birma, men ikkje alle. Den er kjend for å vere ein god ven, og den treng mykje merksemd. (Foto: Colourbox) Sibirkatten kan vere ein allergivennleg katt. Folk som er allergiske mot kattar kan tole denne katten. Med det gjeld absolutt ikkje alle. (Foto: Jan Warner) Devon Rex er livleg og intelligent og du kan lære den triks. Rasen er veldig glad i eigaren sin og kan finne på tull for å få merksemd. (Foto: Colourbox) Manx er den halelause katten. Noko som nesten er like spesielt er at den går på ein kaninhoppliknande måte. (Foto: Jonik) Norsk skogkatt har eit godt gemytt. Den er leiken, roleg og likar å vere saman med folk. (Foto: Colourbox) Ragdoll er som ei filledokke når den vert løfta. Den gir ikkje motstand. Derfor namnet ragdoll som betyr filledokke på engelsk. (Foto: Colourbox) Russisk blå er ein katt som har kort, gråblå og silkemjuk pels. Denne katten likar seg godt som innekatt. (Foto: Colourbox) Egyptisk mau er ein venleg, intelligent, selskapeleg og sjølvstendig katt. Den er ein av dei eldste rasekattane som finst. (Foto: Liz West) Perseren likar seg godt saman med mennesker og er vanlegvis i godt humør med mindre den vert erta. (Foto: Colourbox)

Farlige dyr

$
0
0

Det finnes utallige dyrearter i verden, og noen er farligere enn andre.

Noen dyr har blitt giftige for å beskytte seg, andre har blitt store og sterke for å kunne jakte på store byttedyr. Det som gjør et dyr farlig er ofte det som gjør at dyret vinner kampen om maten og overlevelsen.

Foto: Anthony Pearson / Flickr

Blåringet blekksprut - Sørøst-Asia
Den blåringede blekkspruten er en liten blekksprut. Den er vakker å se på, men veldig giftig. Faktisk er den regnet som et av de giftigste dyrene i sjøen. Den lever for det meste i kystområdene rundt sørlige Australia.
Foto: Anthony Pearson / Flickr

Foto: Missud / Flickr

Kasuar - Sørlige Australia
I skogene på New Guinea og deler av Australia kan du finne den store strutselignende fuglen kasuar. Den kan ikke fly, men det gjør den ikke til et lett bytte for det. Om du kommer for nær slik at den blir provosert, kan den angripe og sparke. På føttene har den en knivskarp klo som kan gjøre alvorlig skade.
Foto: Missud / Flickr

flodhest

Flodhest - Afrika
Flodhestene lever i sjøer og elver sør for Sahara i Afrika. De kan veie opp til 3 tonn, og har en gigantisk kjeve med kjempestore tenner i. Om dagen hviler de i vannet, og om kvelden og natten går de på land for å spise. De er planteetere, men er veldig aggressive om man kommer for nære dem. De er kjent for å være et av de aller farligste store dyrene i Afrika.
Foto: Colorbox

hai

Hvithai - Åpent hav
Den store hvite haien kan bli 6 meter lang, og har en stor munn med en dobbel rad med barberbladskarpe tenner. Når den biter seg fast i byttet sitt rister den hodet fram og tilbake for å rive løs kjøttstykker. Den er en fryktet jeger, og jakter på alt fra små hvaler til sel og tunfisk og sjøfugler.
Foto: Colorbox

huggorm

Huggorm - Nord-Europa
Den eneste giftige og farlige slangen vi har i Norge er huggormen. Den har et kraftig sikksakkmønster på ryggen, og fargen på slangen kan variere fra hvit til sort. Hvis huggormen føler seg truet av et menneske, kan den bite. Da vil den noen ganger velge å sprøyte inn gift, og den kan i verste fall være dødelig for mennesker.
Foto: Colorbox

isbjørn

Isbjørn - Arktis
Om du går utenfor bebygde områder på Svalbard, kan du være så heldig å møte på verdens største, landlevende rovpattedyr. Da gjelder det å være forsiktig, for en isbjørn kan være sulten og farlig. Den lever av sel som den jakter på isen, men det kan være vanskelig å finne nok mat. En sulten isbjørn er veldig farlig for alt som kommer nær den.
Foto: Colorbox

krokodille--JimTheGiantEagle-flickr

Krokodille - Afrika
Med hele kroppen under vann, så bare neseborene stikker opp, ligger krokodillen helt stille og venter på sitt bytte. Så slenger den seg opp av vannet for å bite. Den har munnen full av skarpe tenner, og den biter med utrolig styrke. Så ruller den rundt i vannet for å rive av stykker med kjøtt. Krokodillen er også kjent for å passe veldig godt på barna sine.
Foto: JimTheGiantEagle/Flickr

pilgiftfrosk

Pilgiftfrosk - Amazonas
I regnskogen i Amazonas kan du finne flere forskjellige arter av denne fargesprakende frosken. Navnet har den fått fordi de innfødte jegerne gnir pilspissene sine på frosken. Da blir pilen giftig, og det er lettere for de innfødte å jakte. Pilgiftfrosken er giftig fordi den spiser giftige maur og insekter. Om en slik frosk blir holdt i fangenskap og gitt vanlige norske insekter å spise, så vil den etterhvert slutte å være giftig.
Foto: Colorbox

portugisisk-krigsskip-foto-Towle-N-flickr

Portugisisk krigsskip - Tropiske hav
Portugisisk krigsskip er en manet. Den har en oppblåst utvekst som fungerer som et seil på ryggen. Med dette driver den av sted med vinden. Den har lange tentakler under seg. Disse er giftige for at maneten skal drepe og spise fisk som kommer nær den. Men denne farlige maneten er veldig sjelden i kalde vann slik vi har i Norge.
Foto: Towle N/Flickr

skorpion

Skorpion - Subtropisk til tropiske strøk
Det finnes nesten to tusen forskjellige arter av skorpioner over hele verden. Bare tjuefem av dem er dødelige for mennesker, og disse lever ikke i kalde strøk. Skorpionen er i familie med edderkoppen. Den har åtte ben og en lang hale med en giftig klo på. Halen holder den fram over kroppen. Det som gjør en skorpion ekstra farlig er at den trives veldig godt i små mørke rom. Derfor er det ofte at skorpioner kryper ned i skoene som noen har satt fra seg inne i eller utenfor huset.
Foto: Colorbox

steinfisk

Steinfisk - Indopasifiske hav
Steinfisken er en av de aller giftigste fiskene som finnes. Den ligger helt stille nede på bunnen, kamuflert som en sten.Den er veldig vanskelig å se, derfor kan man lett trå på den. Om steinfisken blir trått på skyter den opp piggene den har på ryggen, og disse inneholder en gift. Giften er ekstremt smertefull, og i noen tilfeller dødelig.
Foto: Colorbox

tiger-Moni-Sertel-flickr

Tiger - Asia
Tigeren er den aller største av de ville kattene. Den kan bli over tre meter lang, og veie over tre hundre kilo. Den bor i områder hvor det også bor mange mennesker, derfor er det ikke uvanlig at tiger og mennesker møtes. Tigeren jakter på store hjorte og ku-lignende dyr, som den sniker seg innpå og overfaller i et byks.
Foto: Moni Sertel / Flickr

mygg

Mygg - Hele verden
Myggen i seg selv er ikke så veldig farlig, selv om den er ganske irriterende. Men når hunnmyggen stikker for å suge blod, kan den ha med seg sykdommer som du kan bli smittet av. Den aller farligste av disse sykdommene er malaria. Heldigvis finnes det ikke malaria i Europa og Norge, men om du skal til land som ligger rundt ekvator må du ta medisiner før du reiser. Da blir du ikke syk av malaria.
Foto: Colorbox

jeger-Kevin-Chang-flickr

Menneske - Hele verden
Mennesket er nok det aller farligste av alle dyrene på jorden. Med sin store hjerne og sin utrolige evne til å lage verktøy, har mennesket spredd seg over hele jorden. Mennesket er sannsynligvis den dyrearten som er ansvarlig for å utrydde flest andre dyrearter.
Illustrasjonsfoto: Kevin Chang / Flickr

Se forklednings-ekspertene!

$
0
0

Insekter som likner blader, øgler som skifter farge - se dyrenes kamuflasjetriks!

Nett-TV: Se alt av Dyrevenn

Å kamuflere seg betyr å forkle seg slik at man går i ett med omgivelsene og ikke blir sett. Noe av det mest utrolige i dyreriket er hvordan enkelte dyr bruker kamuflasje for å gjemme seg. Noen ønsker å skjule seg for rovdyr, for å unngå å bli spist. Andre er rovdyr selv, som ikke vil at byttedyrene skal oppdage dem når de er på jakt.

Se alle bildegalleriene våre fra dyreriket

Dyrene kamuflerer seg ved å etterlikne både farge og form på miljøet rundt. Noen forklednings-eksperter - slik som kameleonene - klarer å skifte farge på huden etter omgivelsene. Det finnes til og med dyr med kropp som ser akkurat ut som blader, pinner eller grener.

I bildegalleriet under ser du noen av dyrerikets aller beste kamuflasjetriks:
Skorpionfiskens farge og utvekster likner så mye på omgivelsene at den nesten ikke er til å få øye på (Foto: Sean Nash) Sel-babyer har nytte av hvitfargen sin for å skjule seg for rovdyr (Foto: niagaraatlarge.com) Flyindrefisken piggvar finnes også i Norge. Med det sandfargete skinnet går den nesten i ett med havbunnen (Foto: learnlearn.no) En av de mest imponerende kamuflasjene i hele dyreriket har insektet Phylliidae. Kroppen dens er til forveksling likt et blad. (Foto: Rosario/Flickr) Dette undervannsdyret er i slekt med sjøhesten, og utvekstene på kroppen dens likner så mye på tang at man nesten ikke tror det er et dyr. (Foto: Tom DZ_/Flickr) Løvhalegekkoen er en mester i forkledning. Både kroppsformen og fargen likner så mye på løv at det er helt utrolig. Den grønne pytonslangen har en farge som effektivt skjuler den når den gjemmer seg oppe i trærne. (Foto: Colourbox.com) Den gule krabbe-edderkoppen har spesialisert seg på å fange insekter som setter seg på gule blomster. Insektene ser ikke faren før det er for sent, og blir spist. (Foto: Wikimedia Commons) Kameleoner er blant de mest kjente kamuflasje-ekspertene. De kan endre farge etter omgivelsene og klarer å stå bom stille i timevis. Fugl eller pinne? Den indonesiske froskemunnfuglen etterlikner trestammer med både farge og måte å bevege seg. Dermed unngår den å bli sett av rovfugler. (Foto: Helen Fallow)

Se alle dyregalleriene

$
0
0

Store dyr, rare dyr, farlige dyr, flinke dyr og søte dyr - vi har samlet alle!


Verdens minste dyr

$
0
0

Fram med forstørrelsesglasset! Det kan du nemlig trenge om du skal få øye på noen av dyra i ukas bildegalleri, som handler om små, bitte små og helt mikroskopisk små dyr.

Tenk deg en hest som er mindre enn de fleste hunder! En hund som får plass i den ene hånden din? Eller øgler og frosker som er mindre enn en fingernegl.

Ta en kikk på noen av verdens minste dyr i dette galleriet:
Denne dverghesten er faktisk voksen, heter Thumbelina og er verdens minste hest. (Foto: Phil Konstantin/Wikimedia Commons) Trådslangene er verdens minste og lever blant annet på de karibiske øyer. (Foto: Flickr.com/Reptilist) Dvergsilkeapen er verdens minste primat og lever i regnskogene i Sør-Amerika. (Foto: Wild Planet Adventures) Pygmekameleonen lever på Madagaskar og er blant verdens aller minste virveldyr. (Foto: Flickr.com/K. Azhitsky) Med en lengde på bare 7 mm, er denne frosken verdens minste virveldyr. (Foto: KBPS.org) Den minste fiskearten i verden heter Paedocypris og lever i Indonesia (Foto: Ukjent) Norges minste pattedyr er dvergspissmusa. (Foto: Flickr.com/Minipixel) Denne chihuahua-valpen vil ikke bli større enn ca. 3 kg som voksen. (Foto: Colourbox.com) Disse to krabatene heter bjørnedyr og er så små (ca. 1 mm) at man må bruke mikroskop. (Foto: Science Photo Library) Bi-kolibrien er verdens minste fugl, ikke større enn tommelen din. (Foto: Paul B. Jones)

Bli med på gården

$
0
0

På gårder rundt om i Norge kan vi finne mange forskjellige dyr.

Noen av dem har vi for å spise, andre produsere melk eller ull eller egg slik at du skal få klær og mat. Noen bruker vi som arbeidskraft.

Her kan du lære litt om alle de norske husdyrene.

 

Kua går på enga og spiser gress. Etter at kua har fått en kalv vil den lage melk til oss i mange år. Grisen har en følsom snute som den graver i jorden med etter røtter og annen mat. Av grisen lager vi bacon og pølser. Sauen bor i fjøset om vinteren, og slippes ut i skogen eller på fjellet når våren kommer. Fra sauen får vi kjøtt og ull. Høna liker å spankulere på tunet og plukke etter korn og insekter. Fra høna får vi egg og kjøtt. Gjess trives ekstra godt om de har en dam å plaske i. De legger store fine egg, og spises som festmat. Geiter er veldig lekne og nysgjerrige. De spiser alt de kan finne av planter og busker. Av geitemelk lager man geitost. Hesten er veldig arbeidsom, og ble tidligere brukt til å trekke plog eller vogn. Den var en viktig arbeidskraft, men nå holder vi den mest for ridninges skyld. Katten gjør en viktig jobb på gården. Den fanger og spiser mus som kan være et skadedyr. Hunden har vært menneskets beste venn i mange tusen år. Den passer på gården, gjeter sauene, og holder rovdyr på avstand.

Foto alle bilder: Colourbox

Dyr + Malin er sant!

$
0
0

Snart er det klart for en ny sesong med Dyrevenn med en ny programleder. Hun heter Malin Hovland Hellebø er 24 år og kommer fra Lærdal.
Egentlig er Malin musikklærer, og liker veldig godt å spille bassgitar.

Tidligere har Dyrevenn vært produsert i Tromsø, men nå har programmet skiftet beite og skal lages av en helt ny redaksjon i Bergen.

Premièren fra Bergen kan du se i september, men før det kan du bli litt bedre kjent med Malin - se video under.

Se Dyrevenn på nett og mobil, eller på NRK Super onsdag 4.september kl.19.

 

Sauer er ålreite dyr

$
0
0

I kveld starter en splitter ny sesong med Dyrevenn på NRK Super, men allerede NÅ kan du se første program i nett-TV!

Utover høsten kommer programleder Malin til å treffe mange gøyale dyr og eierne deres. I første program blir du kjent med Solveig og kjæledyret hennes, sauen Lambi.

Visste du forresten at sauen var blant de aller første dyra som ble tilpasset til et liv som husdyr, og har vært holdt som husdyr i mer enn 10 000 år?

Se bildegalleri: Foto: Coulourbox Foto: Coulourbox Foto: Coulourbox Foto: Coulourbox Foto: Coulourbox Foto: Coulourbox Foto: Coulourbox Foto: Coulourbox

Hovedoppgaven til sauen her til lands er å produsere kjøtt for oss mennesker, den passer også godt på naturen vår ved å beite og gresse slik at ikke landskapet vårt skal gro igjen. Sauen gir også fra seg deilig ull og skinn som vi kan kle oss med.

Hannen kalles bukk eller vær, hunnen kalles sau eller søye og avkommet er lam. Det finnes mer enn 200 raser på verdensbasis, i Norge har vi cirka ti raser. Om sommeren teller vi omtrent 2,3 millioner sauer i Norge.

Ny sesong av Dyrevenn kan du se onsdag 4. september kl. 19.00 på NRK Super, eller se her på nettet allerede nå!

Kilde: Wikipedia og Arne Flatebø, rådgiver i Norsk Sau og Geit

Kan marsvinet snakke?

$
0
0

I onsdagens Dyrevenn møter vi Amalie og hennes marsvin. Hun forteller at marsvin kan snakke med hverandre med lyder og kroppspråk. Marsvin er flokkdyr som ikke trives alene, så skal man ha marsvin bør man ha minst to stykker.

Til forskjell fra andre gnagere som mus, rotter eller hamster bruker marsvin mange ulike lyder når de snakker sammen.

Disse er lette å kjenne igjen for oss mennesker. Derfor kan det virke som at de snakker mer sammen enn andre arter, men det finnes det ikke bevis for. Marsvin bruker også kroppen for å uttrykke seg. Noen stillinger er lette å kjenne igjen:

Marsvin nytekst2
Det foregår mye kommunikasjon dyra i mellom som vi tobente ikke ikke helt forstår. Kanskje er det derfor det er så spennende å se på dyr?

Marsvin kan se veldig forskjellige ut:
COLOURBOX610873 COLOURBOX626911 guinea pig and cat guinea pig Baby guinea pig colourbox Guinea pig COLOURBOX4324177 B long haired guinea pig guinea pig

Få med deg neste episode av Dyrevenn onsdag 11. september kl. 19.00 på NRK Super.

Kilde: vetrinær Julie Grell, Storo Dyreklinikk, Norsk Marsvinklubb og Wikipedia.

Skjønner de et kvekk?

$
0
0

Se ukas Dyrevenn her!

I Dyrevenn denne uka møter vi André. Han har høner, men han får også besøk av andre dyr. En andefamilie kommer ofte innom – for å kvekke litt med hønene kanskje? Men høner kakler jo, så de skjønner vel ikke et kvekk av det endene sier?

andefamilie1
Det er faktisk slik at alle fuglearter har sitt eget språk som bare den arten forstår. Men det finnes også et felles fuglespråk som alle fugler kan. Hvis ei kråke oppdager fare så kan kråka varsle spurver og kjøttmeiser i nærheten slik at de kan komme seg i sikkerhet. På fellesspråket kan fuglene også si hva slags fare som truer, enten det er en hauk, et ekorn eller en rev som lurer i buskene.

kjøttmeis1
Noen fugler er riktig så utspekulerte. Kjøttmeisen kan finne på å bruke fellesspråket for å lure andre fugler. De skriker: -Fare på ferde! Så forsvinner alle fugler vekk fra bærbusken de sitter i, og kjøttmeisen får spise i fred. Hvis fuglene ikke flykter risikerer de å bli mat for Mikkel Rev! André har nemlig også hatt besøk av rev. Og en av revene har bestefaren hans stoppet ut.

Se her hvordan et dyr blir stoppet ut:


 

Kilde: Ornitolog Frode Falkenberg og Nysgjerrigper.no

Nye spørsmål i Dyrevenn-pyramiden!


Padder lever farlig

Frosk eller padde?

$
0
0

Se denne ukas Dyrevenn her!
Denne uka handler det om små, slimete dyr.

Vet du hva forskjellen er på frosk og padde? Begge lever både på land og i vann, og tilhører en gruppe dyr som kalles amfibier. De legger eggene sine i vann, og når de klekkes blir de til rumpetroll som svømmer omkring i vannet.

rumpetrol_16x9
Så vokser rumpetrollene seg større og blir til små frosker eller padder som både kan svømme og hoppe opp på land.

frosk-i-vann
Men hva er forskjellene?

- Padda lever mer på land enn frosken
- Padda kravler mest mens frosken hopper mest
- Padda er tørr og vortete mens frosken er slimete og glatt
- Padder skiller ut giftig slim, men det gjør ikke froskene - i Norge.

Det finnes mange giftige froskearter ellers i verden, men ikke i Norge. Her har vi tre froskearter; damfrosk, spissnutefrosk og buttsnutefrosk, og en paddeart. Norpadde heter den, eller Bufo Bufo.

Froskepar Liten og flekkete I ett med naturen Padde Grønn frosk Gul og svart I det grønne

Padder overvinterer på land, men når våren kommer legger de ut på tur for å finne vann hvor de kan legge egg.

Kilde: Norsk zoologisk forening

Hvem er smartest – hund eller katt?

$
0
0

Se hvor smart hunden Kelly er - i ukas Dyrevenn!

Det er ikke så vanskelig å lære hunder å sitte, ligge, gi labb og hente avisen. Hvis du prøver det samme med en katt, er sannsynligheten stor for at du vil få problemer. Men betyr det at hunder er smartere enn katter?
hund-med-avis
Katt-i-svevet

Selv om Hunder og katter er forskjellige har de en del tilfelles. Både hunder og katter er rovdyr, som betyr at de jakter på andre andre dyr og spiser dem. Når rovdyr er ute på jakt, må de være raske til å bestemme seg for hva de skal gjøre for å klare å fange byttet, og dette har vært med på å gjøre dem smarte. Ellers har hunder og katter til felles at de har nesten like stor hjerne i forhold til kroppen. Men de hvordan de bruker den, er forskjellig. Hunder er veldig sosiale, og de bruker mye krefter på å forholde seg til andre dyr og mennesker. Katter derimot, de bruker hjernekraften på seg selv.

Lat-katt
Hunder og katter bruker intelligensen sin på forskjellig måte, og det er vanskelig å sammenligne ulike arter og avgjøre hvem som er smartest. Noen britiske forskere som jobber med å måle dyreintelligens mener at det kan være lurere å studere hvordan hjernen ser ut inni enn å se hvordan dyra bruke hjernen til å løse oppgaver, for å finne ut hvor intelligente de er.

Hva mener du?

Kelly2
I denne ukas Dyrevenn handler det om hunden Kelly som er flink i sporten agility. I denne sporten handler det om for hunden å komme feilfritt gjennom en hinderløype sammen med eieren sin.
Her kan du se han i ukas Dyrevenn!

Kilder: L. Chittka, S. J. Rossiter, P. Skorupski, C. Fernando, What is comparable in comparative cognition, Royal Society, august 2012 (sammendrag), videnskab.dk, Forskning.no

Hadde du turt å kose med en slange?

$
0
0

Tigerpytonen er en av verdens største slangearter, og den kan bli opptil sju meter lang. På Akvariet i Bergen bor det en tigerpyton. For ikke lenge siden la slangen egg, ikke mindre enn 40 stykker!

dyreven_slange_40egg

Men akvariet kan ikke passe på så mange slanger, så bare noen få unger vil få se dagens lys. Hvordan ungene klekkes og kryper ut av egget for første gang kan du se her i denne ukas Dyrevenn.

tigerpyton

Tigerpytoner lever naturlig i India, på Java og på Malayahalvøya. Det er ikke lov å importere den til Norge for å ha dem som kjæledyr. Likevel finnes det ca. 1000 tigerpytoner her i landet, disse er smuglet over grensa, og er her ulovlig.

Se også: Hvordan spise uten å tygge?

I Europa er det bare Island og Norge som har forbud mot å ha slanger som kjæledyr. Tigerpytonen er ikke giftig, den kveler byttedyrene den skal spise. Den kan være farlig for mennesker fordi den kan bli så stor.

Kilder: Mattilsynet.no og Herpetologisk.com

Ligner du på hunden din?

$
0
0

Send inn bilde av deg selv!
Hvis du har hund, send inn et bilde av deg og hunden din! Da viser vi bildet her på nettsiden, og alle kan få stemme over om de synes dere ligner.

Send inn til: svar@nrk.no, skriv "Hunden min og meg" i emnefeltet på mailen.

For at vi skal vi skal kunne vise bildet av deg på nett må du skrive telefonnummer og navn på en av foreldrene dine i mailen slik at vi kan ringe og bli sikre på at det er greit.

Her ser du Malin i Dyrevenn, og hunden hennes Luna. Mange synes at hund og eier er like, synes du Malin og Luna ligner?
Malin-og-LUna

Flere forskere har undersøkt om det er likhet mellom hund og eier, blant annet ved å gi ei gruppe folk oppgaven å koble bilder av ukjente hundeeiere med hunden deres. Gruppa klarte oppgaven flere enn halvparten av gangene, og det kan bety at det finnes en likhet.

En av grunnene til dette kan være at folk velger hunder som passer stilen de har. En undersøkelse har også vist at folk skaffer seg hunderaser med personlighet lik seg selv.

Dyrevenn denne uka skal hunden til Malin bo på hundehotell for første gang. Her kan du se hvordan det går fra kl.1900.

Kilder: bathspa.ac

Viewing all 209 articles
Browse latest View live